Ga naar de inhoud

Zorgverzekering in 2015 fors duurder, keuzevrijheid in het geding

De verwachte stijging van de premies voor zorgverzekeringen slaan in 2015 een flink gat in uw portemonnee. Daardoor zullen veel mensen kiezen voor een goedkopere zorgverzekering waarbij ze geen volledige keuzevrijheid van zorgverlener hebben.

Dat verwacht Ruud Martens, algemeen directeur van vergelijkingssite Independer, naar aanleiding van de bekendmaking van de eerste zorgpremies voor 2015. Zorgverzekeraar VGZ maakte dinsdag als eerste van de vier grote zorgverzekeraars bekend dat het de premie van naturaverzekeringen gaat verhogen met 12 euro per maand, een stijging van 12,5%. Het gaat hierbij om naturapolissen met verplicht eigen risico, de meest gebruikte zorgverzekering. VGZ verhoogt de premie voor de restitutiepolis met volledige vrije zorgkeuze zelfs met 14%. Met de bekendmaking van VGZ , dat een marktaandeel van 25% heeft, verwacht Independer dat de andere zorgverzekeraars hun premies ook flink zullen verhogen. Echte keuzevrijheid van zorg wordt hierdoor steeds duurder, stelt Martens.

Grote verschillen tussen verzekeraars

Minister Schippers gaf in september al aan dat de premies maandelijks met bijna 10 euro zouden stijgen, door de hervorming van de langdurige zorg. Door de maatschappelijk discussie die hierop volgde kwamen zorgverzekeraars onder vuur te liggen vanwege hun financiële reserves van vele miljarden. Zorgverzekeraar DSW – die al in september traditioneel als eerste haar premies bekend maakt – besloot de zorgpremies komend jaar niet te verhogen, door een groter deel van haar reserves in te zetten. Het besluit van VGZ om de premie voor de basisverzekering met 12,5% te verhogen gaat verder dan de kabinetsvoorspellingen. Bij UMC daarentegen, een dochtermerk van datzelfde VGZ, stijgt de basisverzekering komend jaar met maar liefst 16%. Hiermee is het verschil in premiestijging dit jaar historisch groot.

Vrije zorgkeuze relatief steeds duurder

“De forse verhogingen van de zorgpremie betekenen een flinke aanslag op de portemonnee van de consument”, aldus Martens. “De verhogingen spelen in op een trend die al langer gaande is; prijsverschillen tussen de verschillende type polissen worden steeds groter. Vrije zorgkeuze (restitutie) is bij grote zorgverzekeraars de laatste jaren steeds duurder geworden ten opzichte van de naturaverzekeringen. Dit verleidt mensen om sneller te kiezen voor een verzekering waarbij zij geen volledige vrijheid van zorgkeuze meer hebben. Verzekeraars hebben met de premieverschillen duidelijk de keuze gemaakt om restitutiepolissen – waarbij alle basiszorg overal gedekt is – steeds minder aantrekkelijk te maken voor hun klanten.” Ook de Consumentenbond constateerde in het september/oktober-nummer van de GeldGids al dat restitutiepolissen zo duur dreigen te worden, dat niet iedereen de premie daarvoor kan betalen.

Ontwikkeling zorgpremies van de zorgverzekering in 2015

Independer verwacht dat de andere grote zorgverzekeraars binnen enkele dagen fikse verhogingen zullen aankondigen. Door de relatief lage premie van budgetpolissen zullen meer mensen hiervoor gaan kiezen. Budgetverzekeringen sluiten dekking bij een groot aantal ziekenhuizen uit. Ook verwacht Independer dat het prijsverschil tussen deze budgetpolissen en de polissen met volledige keuzevrijheid steeds groter zal worden.

5/5 - (1 stemmen)