Ga naar de inhoud

Grote verschillen bonus malus ladder bij autoverzekeringen

Autoverzekeringen kennen grote verschillen in de bonus malus ladder. De premiestijging varieert na een schade tussen de 0 en 160 procent, blijkt uit onderzoek van een vergelijkingssite.

Ook zijn er grote verschillen in terugval na schade. Iemand met 21 schadevrije jaren verliest bij de ene verzekeraar geen schadevrije jaren terwijl hij bij de andere 18 jaar achteruitgaat. “Door deze grote terugval zijn deze mensen in feite ‘gedwongen’ om bij hun huidige autoverzekering te blijven. De premie valt bij een nieuwe verzekeraar met drie schadevrije jaren doorgaans een stuk hoger uit,” aldus Erik Hordijk van het toenmalige Verzekeringssite.nl op 2 april 2012 in het consumentenprogramma TROS Radar. Hagelschade en stormschade gaat bij de meeste autoverzekeraars niet ten koste van de no-claim-korting en de opgebouwde schadevrije jaren, op een enkele uitzondering na.

Verlies schadevrije jaren

Vooral consumenten met veel schadevrije jaren lopen het risico om na een schade veel schadevrije jaren te verliezen. Bij FBTO vallen mensen met 21 schadevrije jaren terug naar vier schadevrije jaren. Gemiddeld verliezen verzekerden met 21 schadevrije jaren 11 schadevrije jaren. Autoverzekeraar Ditzo kent geen terugval op de bonus-malus ladder. Hierdoor blijven klanten van deze verzekeraar na schade op dezelfde trede staan en verliezen zij ook geen schadevrije jaren. De kans bestaat wel dat ze terugvallen in schadevrije jaren als ze overstappen naar een andere autoverzekeraar.

Grote verschillen premiestijging

Een terugval op de bonus-malus-ladder zorgt er voor dat de premie voor de autoverzekering stijgt. Voor iemand met zes schadevrije jaren stijgt de premie na één schade met gemiddeld 60%. Autoverzekeraar ABN AMRO kent zelfs bij dit voorbeeld een premiestijging van 160 procent na één schade, terwijl de autoverzekering van Ik kies zelf van a.s.r geen premiestijging na schade kent.

Bonus malus ladder voor tweede auto verzekering

En zo’n terugval op de bonus-malus-ladder kan ook grote gevolgen hebben voor de premie van de verzekering voor je tweede auto. Bij sommige verzekeraars kun je een autoverzekering afsluiten met een tweede-auto-regeling. Je kunt dan je tweede auto verzekeren bij dezelfde verzekeraar op dezelfde voorwaarden als voor je eerste auto. Dat kan voordelig zijn als je een hoge no-claim hebt opgebouwd. Maar bij sommige van die autoverzekeringen heeft een terugval op de bonus-malus-ladder voor de eerste auto ook gevolgen voor de premie van de tweede autoverzekering. Dat geldt niet voor alle verzekeraars, dus check je polisvoorwaarden.

Ondoorzichtigheid bonus-malus-ladder

“Het bonus/malus systeem is ondoorzichtig aangezien elke autoverzekeraar een andere ladder hanteert, waardoor de instapkorting, terugval en verlies van schadevrije jaren verschillen. Nog geen 30 procent van de verzekeraars laat in zijn ladder duidelijk de schadevrije jaren en de treden zien. Daarnaast zetten veel autoverzekeraars niet het aantal schadevrije jaren op de polis, maar alleen de bonus-malus treden. Daardoor ontstaat onduidelijkheid bij de consument,” aldus Verzekeringssite.nl. Onze tip: Vraag bij het vergelijken van autoverzekeringen dus altijd een vrijblijvende offerte op, zodat u ook de polisvoorwaarden kunt vergelijken.

Uit angst om hun no-claim te verliezen en zo terug te vallen op de bonus-malus-ladder kiezen veel automobilisten er voor om een schade zelf maar te betalen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)