Ga naar de inhoud

Opstalverzekeringen vergelijken: op deze 4 punten moet je letten

Opstalverzekeringen zijn er in drie varianten: de uitgebreide opstalverzekering, de extra uitgebreide opstalverzekering en de allrisk opstalverzekeringen. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij het vergelijken van opstalverzekeringen?

De opstalverzekering is een woonverzekering waar je als huiseigenaar niet zonder kunt. Weinig mensen zullen financieel in staat zijn om na een fikse woningbrand de schade uit eigen zak te betalen. Niet verzekeren is in dit geval eigenlijk geen optie en een opstalverzekering is dan ook een must. Maar ga voordat je een opstalverzekering afsluit eerst opstalverzekeringen vergelijken en sluit de beste verzekering af voor jouw huis.

Bij het vergelijken en afsluiten van een opstalverzekering moet je op vier zaken letten:

  • De herbouwwaarde van je woning
  • Welke soort opstalverzekering wil je afsluiten: een gewone opstalverzekering, een (extra) uitgebreide opstalverzekering of een allrisk opstalverzekering
  • Hoe hoog is de premie?
  • Wat is de beste opstalverzekering?

De beste opstalverzekering van 2023

Om met dat laatste te beginnen: onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview gaf in 2023 5 sterren voor prijs aan de opstalverzekeringen van Aegon (Opstal Flex Basis), de Extra Uitgebreide Woonverzekering van Ikkieszelf van a.s.r en de Super Uitgebreide Woonhuisverzekering van vereniging Eigen Huis.

De opstalverzekeringen met de beste polisvoorwaarden in 2023 zijn de opstalverzekering van Centraal Beheer (beste uit de test van de Consumentenbond september 2021), die van FBTO en de opstalverzekeringen van SNS en Vereniging Eigen Huis (alleen voor leden).

En in april 2023 kwam de allrisk opstalverzekeringen van Nationale Nederlanden en SNS bij de Consumentenbond als beste uit de test met een 8,9. De Maatwerk allrisk opstalverzekering van Nationale Nederlanden kwam direct daarachteraan met een 8,8. Ook de Opstal Flex Basis opstalverzekeringen van Aegon scoorde boven de 8,5. Lees ook: De beste woonverzekeringen van dit moment.

Opstalverzekeringen vergelijken

Maar er zijn meer aanbieders van opstalverzekeringen. Kijk ook even bij ABN Amro, OhraInshared, Aegon of Univé. Wellicht heb je bij die verzekeraars al een polis lopen en kun je pakketkorting krijgen. Een opstalverzekering verzekert alleen het pand. Om ook je inboedel te verzekeren, heb je een inboedelverzekering nodig. Vergelijk inboedelverzekeringen.

Opstalverzekering en inboedelverzekering ineen

Bekijk hier wat de beste opstalverzekeringen in 2021 zijn. Via de module hieronder kun je inboedel- en opstalverzekeringen vergelijken om te zien wat in jouw geval de beste opstalverzekering is. Je kunt ook kiezen voor een woonverzekering die bestaat uit een inboedel- én opstalverzekering. In de tweede stap van de vergelijkingsmodule kun je desgewenst ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren toevoegen.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Hoe hoog moet je opstalverzekering zijn?

Als je hebt besloten bij welke verzekeraar je een opstalverzekering wilt afsluiten, doemt de vraag op: hoe hoog moet die verzekering zijn? Je wilt immers niet onderverzekerd zijn. Om de hoogte van de opstalverzekering te bepalen hebben verzekeraars lang gewerkt met herbouwwaardemeters. Maar die zijn vrij globaal en door stijgende bouwkosten zijn de ingevulde gegevens na verloop van tijd achterhaald. Bovendien moet je verbouwingen direct doorgeven, want die kunnen je huis meer waard maken. Vraag even of je verzekeraar de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars accepteert.

Andere opstalverzekeraars gebruiken dataleveranciers of de WOZ-waarde als uitgangspunt om de hoogte van de opstalverzekering te berekenen. Je bent dan standaard gedekt tegen onderverzekering.

Sommige verzekeraars hanteren een maximale herbouwwaarde voor hun opstalverzekeringen. Heb je een duur huis? Let er dan op of die maximale waarde je nu of in de toekomst problemen kan opleveren.

Drie soorten opstalverzekeringen

Tenslotte moet je nog een keuze maken uit een van de drie soorten opstalverzekeringen die in Nederland bestaan. Met een gewone opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade door inbraak en diefstal, brand, storm, explosie, blikseminslag, water, olie en roet. Dat laatste is bijvoorbeeld van belang als er bij de buren brand is geweest. In die gevallen hebben de belendende percelen vaak rook- en roetschade en dat wordt gedekt door een opstalverzekering. Bij stormschade moet je overigens wel rekening houden met een eigen risico.

De uitgebreide opstalverzekering

Opstalverzekeringen vergelijken kan je een lagere premie of betere polisvoorwaarden opleveren. © Alexander Stein / Pixabay
Opstalverzekeringen vergelijken kan je een lagere premie of betere polisvoorwaarden opleveren. © Alexander Stein / Pixabay

Behalve de gewone opstalverzekering heb je ook de uitgebreide en de extra uitgebreide opstalverzekering. Een uitgebreide opstalverzekering dekt ook brand- en waterschade, maar bijvoorbeeld geen schade door bevriezing (denk aan een gesprongen waterleiding), schroei- en smeltschade. Ook schade aan jouw pand die samenhangt met een aanrijding (een onbekende dronken automobilist parkeert z’n auto tegen jouw gevel) is met een uitgebreide opstalverzekering gedekt.

Extra uitgebreide en allrisk opstalverzekering

Die uitgebreide dekking schijnt overigens bijna niet meer voor te komen. Veel huiseigenaren kiezen daarom voor een zogeheten extra uitgebreide opstalverzekering of een allrisk-polis als woonhuisverzekering. Bij de eerste wordt ook herstel vergoed dat samenhangt met vorstschade en schade als gevolg van omgevallen bomen. Bij de all risk-opstalverzekering ben je tegen alles verzekerd (tenzij iets in de polisvoorwaarden nadrukkelijk wordt uitgesloten) inclusief van buiten komend onheil, zoals dat heet. Denk daarbij aan vandalisme.

De meeste hypotheekverstrekkers eisen dat je minimaal een gewone opstalverzekering afsluit voor het pand waar zij hun centjes voor uitlenen. De hoogte van de premie voor de opstalverzekering hangt af van de herbouwwaarde van je huis.

Opstalverzekeringen vergelijken op het eigen risico

Bij het vergelijken van opstalverzekeringen kun je ook letten op de hoogte van het eigen risico. Een verzekeringsadviseur gaf ons nog een tip om te besparen op je opstalverzekering. Bij sommige opstalverzekeringen kun je het eigen risico verhogen. Daardoor betaal je minder premie, maar wordt een eventuele schadeuitkering natuurlijk ook met dat eigen risico verlaagd. Daarom is het verstandig om de besparing op de premie apart te zetten. Niet elke opstalverzekering biedt de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen. En door opstalverzekeringen te vergelijken kun je wellicht bij een andere verzekeraar een opstalverzekering afsluiten met betere voorwaarden en een lagere premie.

Behalve de opstalverzekering zijn er nog meer woonverzekeringen zoals de inboedelverzekering en de rechtsbijstandverzekering voor woningeigenaren. Vergelijk opstalverzekeringen en vraag online gratis en vrijblijvend een offertes aan voor opstalverzekeringen.

5/5 - (1 stemmen)